dissabte, 2 d’agost del 2008

EPIGENÈTICA

MATERIAL GENÈTIC

L’ICO – Institut Català d’Oncologia- es l’únic centre sanitari d’Espanya què disposa d’un programa d’epigenètica.

Manel Esteller , científic reconegut internacionalment en l’àmbit de l’epigenètica, es va incorporar fa uns mesos a l’ICO mitjançant un contracte ICREA (Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats). El laboratori, 1.000 metres quadrats , s’ubica a l’ICO de l’Hospitalet i forma part de l’IDIBELL, juntament amb l’Hospital de Bellvitge, la Universitat de Barcelona, l’Institut de Diagnòstic per Ia Imatge i el BST.

Què és la epigenètica? -El càncer és el resultat de modificacions en el material genètic que transformen les cèl·lules normals en malignes. Des de fa uns anys se sap que no sempre cal una mutació (modificació en la seqüència de lletres de l’ADN) perquè la funció d’un gen quedi alterada i ocasioni un tumor. S’ha demostrat que, per exemple, n’hi ha prou amb modificacions químiques. Aquestes alteracions que afecten la funció d’un gen sense que es modifiqui la seqüència són els canvis epigenètics.

L‘epigenètica, pot explicar coses que s’escapen a la genètica, com el fet de perquè dos bessons amb material genètic idèntic no desenvolupen un càncer al mateix temps. En aquest sentit, el treball de Manel Esteller i el seu equip, és decisiu per demostrar que tots els tumors humans tenen en comú una alteració química concreta: la hipermetilació dels gens supressors de tumors.

Així doncs, d’epigenètica estudia les alteracions químiques relacionades amb l’aparició de tumors i, per tant, obre noves línies de tractament del càncer mitjançant fàrmacs que actuen sobre aquestes alteracions químiques, el que representa una aproximació diferent a la de la quimioteràpia convencional.

Son bones noticies

Trobareu més informació a:
http://www.epigenetica.org/
http://epigenome.eu/es/1,3,0
http://www.consumer.es/web/es/salud/investigacion_medica/2007/11/13/171762.php

Aurora