diumenge, 15 de juny del 2008

EL DOLOR ONCOLÒGIC

SI TENS DOLOR NO CALLIS!! FES-HO SABER

El dolor oncològic no es tracta moltes vegades, perquè el malalt no l’hi explica al metge, de vegades no ho sap expressar o bé li fa por dir que pateix.

Els pacients oncològics han de superar la barrera del silenci, ells són qui millor poden ajudar al metge perquè el seu patiment es pugui controlar, i aquests han d’aguditzar la seva capacitat per a detectar el dolor no controlat i oferir confiança als malalts perquè demanin ajuda.

Catalunya ha estat històricament capdavantera en l’implantament de les cures pal·liatives i la seva organització ha servit de model per a sistemes de diferents països.

El tractament del dolor és un aspecte importantíssim dins del pla terapèutic del càncer,i una de les principals maneres de fer-ho és mitjançant l’ús de substàncies derivades de l’opi, que són eficaces en més la majoria del casos de dolor oncològic.


El dolor és un símptoma subjectiu, cal ensenyar a avaluar-lo i trencar amb tòpics com, la por a l’addicció, la tolerància o els efectes secundaris.

El Dr. Suresh K. Reddy, especialista en anestesiologia i tractament del dolor i director del Programa de Control de Símptomes i Cures Pal·liatives del M.D. Anderson Càncer Center de la Universitat de Texas, a Houston (EUA), es dedica a investigar, entre d’altres àrees, la tolerància a aquestes substàncies. La seva aplicació per apaivagar el dolor, que es va iniciar en pacients terminals de càncer, s’ha començat a introduir en pacients no terminals amb malalties respiratòries cròniques, problemes neurològics i SIDA, amb molt bons resultats. Segons el Dr. Reddy, un dels aspectes que cal tenir amb compte és la visió holística – allò holístic fa èmfasis en la importància del tot i a la interdependència de les seves parts del tractament; és a dir, es tracta la persona, no només la malaltia.

Encara resta una espècie de tabú - tant a la professió mèdica com entre la ciutadania en general - sobre aquestes substàncies que s’identifiquen amb la mort i amb l’addicció, ja que tradicionalment s’han subministrat a malalts terminals.

No obstant, els opiacis són uns excel·lents analgèsics, raó per la qual s’apliquen en el tractament de diverses formes de dolor, no només oncològic ni terminal. Els doctors Reddy i Ripamonti reclamen, doncs, educació per eradicar l’anomenada "coprofòbia", -és a dir, el temor a la utilització d’aquests fàrmacs-, a la societat.

Aurora

Trobareu més informació a:
www.pfizer.es/salud/enfermedades/dolor_inflamacion/dolor_pacientes_cancer.html www.edupac.es
www.todocancer.co
m
http://www.edupac.es/d/triptico-15preguntas-edupac.pdf