
Trobareu més informació útil sobre el dolor :
http://www.edupac.es/quee.htm
http://www.edupac.es/
http://www.edupac.es/d/triptico-15preguntas-edupac.pdf
http://www.vhebron.es/ac/farmacologia/protocols/Onco-cat.pdf

- Relaxació muscular- http://www.todocancer.com/ESP/Informacion+Cancer/Frente+al+cancer+Paciente/Otras+Cuestiones+Importantes/Relajacion+Muscular.htm
-Respiració profunda- http://www.todocancer.com/ESP/Informacion+Cancer/Frente+al+cancer+Paciente/Otras+Cuestiones+Importantes/Respiracion+Profunda.htm
Aurora
Davant aquesta malaltia no es pot renunciar a les ganes de
viure i tenim que desterrar els silencis i la soledat. No volem Dones amb Càncer de Mama resignades o invisibles. Ens pot causar dolor, però no ens pot fer renunciar a la nostra sensibilitat, a la nostra voluntat d’autonomia personal i des d’aquesta fer front als problemes personals, familiars socials i laborals que se’n deriven..../...”
“.../...A Federació Espanyola de Càncer de Mama (FECMA), constituïda l’any 2000, està avui en dia formada per 27 Associacions de Dones amb Càncer de Mama de diferents Comunitats Autònomes que coordinen les seves iniciatives i activitats i que tenen com a objectiu recolzar a les dones amb aquesta malaltia i donar suport a tots els esforços dirigits a fer front a aquest veritable problema de salut pública, fent servir tant el diàleg amb les diferents Administracions com participant en Fòrums i Congressos tant estatals com internacionals.
Fem una crida a les dones perquè sumem esforços en l’articulació d´’aquesta iniciativa compromesa amb la lluita contra el Càncer de Mama i en el recolzament a totes les dones amb aquesta malaltia..../...”
Podeu llegir el manifest sencer des de :
http://www.ginestavila.cat/ca-es/activities/manifest.html
Aurora
Per tots aquells que tinguin interès, he trobat un diccionari oncològic que pot ser útil per resoldre dubtes. El publica “
El podeu descarregar des de : http://www.seom.org/seomcms/index.php?option=com_content&task=view&id=56&Itemid=146
Aurora
La intel·ligència emocional representa una part essencial de la nostra personalitat i un bon aprenentatge ens ajudarà a expressar els sentiments sabent com descarregar-los sense agressivitat i sense culpabilitzar ningú, etc.
No és més intel·ligent qui obté millors qualificacions en els seus estudis, sinó qui posa en pràctica habilitats que l'ajuden a viure en harmonia amb ell mateix i amb el seu entorn.
Que vol dir la intel.ligència emocional ?
…/… És la capacitat d'entendre el món emocional, conèixer les nostres emocions i saber com regular-les.
Regular les emocions no es sinònim d'aniquilar-les,. (les emocions són quelcom positiu, necessari i agradable si puc regular-les de manera de trobar-me a gust amb mi mateix)
Un de “personal” que és la capacitat d'explorar, veure quines són les emocions què experimentem i aprendre a regular-les.
L’altre “social” què és l’habilitat de relacionar-nos amb els altres de forma positiva, desenvolupant les capacitats de pacte, negociació, creant sinergies que consisteixen en ajuntar esforços per fer coses junts.
La intel.ligència emocional facilta les relacions interpersonals. (si em conec i conec els sentiments dels altres m'adono que "ell sóc jo". Aquesta és la base fonamental de l'ètica. Quan l'altre és un "altre jo", i no un "tu, desgraciat).../…Font: http://www.decroly.org/ampa/conferencies_3.htm
- Confiança en un mateix
- Visió optimista de la realitat
- Autocontrol dels propis impulsos
- Bona canalització de l'estrès
- Tolerància a la frustració
- Autocrítica constructiva
- Capacitat per aprendre dels propis errors i per rectificar-los
- Actitud innovadora
- Creació d'objectius personals
- Constant automotivació
- Compromís i cooperació en l'establiment de vincles
- Flexibilitat i sentit pràctic a l'hora d'encarar les dificultats
- Capacitat per consolidar i liderar equips
Aurora
Trobareu més informacio a: http://revista.consumer.es/web/ca/20030701/interiormente/62299.php
Per la gestió de la història clínica, cal un equilibri entre el seu ús, el dret a la intimitat del pacient i la propietat intel·lectual del professional.
Sens dubte el tema de d’informació en oncologia és una qüestió delicada, només s’ha de donar al pacient i a les persones autoritzades específicament per ell. Cal un ambient tranquil, confidencial i sense preses. Les explicacions han de ser clares, senzilles i mesurades- ajustades a les condicions socioculturals del pacient, a més el metge ha d’oferir una informació adaptada a les necessitats del malalt. És important què sigui bidireccional- que permeti al malalt preguntar sempre que ho desitgi.
S’excepciona el deure d’informar en situació d’urgència vital, pronòstic letal, informació perjudicial per a la salut del pacient i renúncia d’aquest a ser informat, però informant als familiars en tota la seva extensió.
Aurora
Trobareu més informacio a :
http://193.145.164.73/val/ciud/ley14.html
http://ca.wikipedia.org/wiki/Codi_deontol%C3%B2gic
El càncer és una malaltia , un problema personal, familiar i social. Altera la nostre vida, la nostre família i engega a noris tots els nostres projectes professionals.
Ens espanta la “quimio” i l’acceptem perquè ens diuen que és això el què necessitem per curar-nos.
Davant la possibilitat de recaure aflora la por, la ràbia i els dubtes.
Entre el pànic, la ràbia i els dubtes, apareix l’acceptació i comença la reflexió: Si els metges fan el que poden a nosaltres ens toca fer la resta. Que no és poc!
Aquí és on comença el nostre engrescador objectiu : posar ales a les ganes de viure i fer de la curació el nostre prioritari projecte personal
Un petò de Aurora
El dia de Tots Sants les famílies van al cementiri perquè toca recordar als difunts i portar-los flors.
Bé doncs, qui vulgui rememorar la mort dels seus finats any rere any què ho faci.
Però jo penso què si bé d'una banda, la mort d’un esser estimat és una pèrdua extremadament dolorosa, per la qual ens cal un període de dol per tal de superar-la, d'altre banda crec què hem de deixar anar als que han marxat i no evocar-los tant reiteradament amb llàgrimes i tristor .
Deixeu-me que us expliqui un conte que il·lustra el que us vull dir:
Títol: Tus lágrimas
- Es que no puedo soportar la idea de no ver a mi hijo nunca más.
El ángel le dice:
- ¿Lo quieres ver?
Entonces, el ángel le ofreció su mano y volaron y hasta el cielo.
- Ahora lo veras, quédate aquí.
El hombre pregunta:
- ¿Quiénes son?
Y el ángel responde:
- Éstos son los chicos que han muerto en estos años y todos los días salen alegres a dar un paseo…
- ¿Mi hijo está entre ellos?
- Sí, ahora lo veras.
Pasan cientos y cientos de niños.
- Ahí viene- avisa el ángel.
Y el hombre lo ve. Radiante, como lo recordaba!
En ese momento el chico lo ve, se acerca corriendo y abraza al padre.
Él lo abraza tambien con fuerza y le dice:
Un petò de … Aurora
El coaching és un sistema de preguntes i respostes que es realitza des de l'acceptació, no des del judici, amb l'objectiu de descobrir què vols i ajudar-te a aconseguir-ho.
En la lluita contra el càncer, el coaching és una eina força útil perquè és un potenciador de les qualitats de cada persona. Es tracta d’un mètode que guia perquè cadascun tregui el millor de si mateix .
Amb el coaching el pacient oncològic pot decobrir – si encara no ho sap- quines son les seves habilitats - que ja son dins seu - i activar les capacitats de tal manera què projectarà amb claredat i energia l’objectiu de la seva curació.
La diferencia entre una teràpia psicològica i els coaching és què: la teràpia psicològica busca respostes en el passat- va del present al passat-. En canvi el coaching ajuda a avançar del present cap el futur, cap allà on vols anar. És un procés de reflexió i entrenament individualitzat i flexible què produeix un canvi en la forma de veure el medi i les seves circumstàncies.
Aurora
http://wellnescoaching.wordpress.com/
Al meu entendre, la valoració de viure no és posar en una bàscula els plaers i els dolors què ens han succeït, per arribar a la conclusió de si som feliços o desgraciats segons la seva oscil·lació.
L’esplendor de la vida és dins nostre, ens acompanya - hem de aprendre estratègies per descobrir-lo, reflectir-lo i compartir-lo.
Aurora
Quan ens diagnosticant un càncer no cal “ enfadar-se amb l’univers”.
No és legítim estar enfadats ni amb l’univers, ni amb ningú i molt menys amb el nostre cos.
El nostre organisme, per mantenir-nos amb vida, fa un gran esforç!
En repòs, el cor batega, aproximadament, cent vuitanta mil vegades, i mou vuit mil sis-cents litres de sang al dia ( quinze tones). Paral·lelament els nostres pulmons bufen dotze mil litres d’aire; les nostres parpelles es mouen onze mil cinc-centes vegades al dia, etc...
Davant la malaltia el nostre organisme lluita i activa tots els recursos- el sistema inmunitari és un d'ells-. S'esforça per tal de recuperar la salut, sempre!
De vegades aconsegueix la curació, d'altres un any més de vida; sis mesos o un mes... sigui com sigui tenim prou motius per estar orgullosos del nostre cos. És el millor aliat que tenin per fer front
Aurora
MON EMOCIONAL I CÀNCER
La primera demanda del pacient oncològic és “salvar la vida”: això ho entenem únicament com a recuperar la salut del cos?
Segons els experts, son diversos els factors de risc que porten al càncer, un d’aquests factor és el del shock o desequilibri emocional.
Hi ha un vuit d’informació sobre com afecta el món psíquic i el món emocional i la seva influència sobre la nostra salut.
Eva Juan- psicooncologa- afirma que l’actitud del pacient és decisiva en l’evolució del càncer tant pel seu debut com per la seva recuperació.
D’altra banda, quan acaben les teràpies i tornem a la vida normal em de ser prou intel·ligents com per aprofitar el què em aprés.
Aurora
L'ENTREVISTA AMB EVA JUAN, PSICOONCÒLOGA. Eva Juan: 'El càncer és el símptoma d'un conflicte íntim'
“(--Si avui li diagnostiquessin un càncer, ¿com creu que reaccionaria?
--Aniria a buscar el conflicte mental que me l'ha provocat. Investigaria quina situació emocional ha causat una sacsejada tan greu en la meva salut física. Faria neteja.
--¿I quin efecte tindria aquesta actitud?
--Espero que aconseguís la curació. És clar que en un càncer hi influeixen molts factors i potser es tractaria d'una cosa irresoluble, però, d'entrada, intentaria desfer la madeixa causant, desbloquejar el punt que m'ha portat a aquesta enorme desharmonització del cos físic.../...”
La prohibició de fumar no és una limitació arbitraria de la llibertat del fumador, ni una imposició governamental. És reconèixer la llibertat dels no fumadors per gaudir dels espais públics; i això és un argument incontestable.
Hi ha un criteri absolutament vàlid per la prohibició de fumar en els espais comuns : és el deret a la salut d’aquell que no vol fumar.
Aurora
.../... José Luis Guinot Rodríguez (Castelló 1959) és metge de professió. El seu primer llibre “Entre el miedo y la esperanza” (l’experiència d’afrontar un càncer) s’acaba de fer un lloc a les llibreries, en una societat on la malaltia, el sofriment i la mort no són temes habituals de conversa.../... davant de la malaltia es posa de manifest la nostra fragilitat. Ajudar a guarir, alleujar i consolar és una de les vocacions més boniques.../...
.../...A vegades no s’escull un camí sinó que t’hi trobes. El càncer és un dels reptes més grans amb que s’enfronta la medicina actual, on més progressos s’aconsegueixen, encara que amb un immens esforç.../... Hem de modificar la impressió del pacient que no accepta aquest diagnòstic oferint-li la certesa de que no és una sentència.../...
.../... No és possible oblidar aquell pacient que es troba en la seva fase final, o aquell tractament complex que has d’administrar. Tota la teva vida queda impregnada per la profunditat amb què s’assisteix en els moments més importants de la vida i de la mort. Però al pacient no el tracta una sola persona: és un equip, des de la infermera al metge de pal·liatius, de l’auxiliar al fisioterapeuta. Allà on no arriba l’un, és l’altre qui ofereix una paraula, una atenció. Així es pot desconnectar perquè saps qui s’ocupa del “teu” pacient.../... Està comprovat que aquell pacient que afronta el càncer com un repte, amb ganes de lluitar, tolera millor els tractaments i respon millor i durant més temps. L’esperança és la que omple la vida de joia per poder superar l’adversitat.../...
Aurora
Font d’informació: http://www.ciutatnova.org/content/view/75/45/
En la facultat de medicina s’explica, que el metge ha de fer tot el possible per mantenir viu i esperançat al pacient, és per això què els facultatius tenen dificultat per anunciar un mal pronòstic, no els han format per abordar, adequadament, l’aspecte delicat de la fatalitat.
No tenen una assignatura per aprendre a comunicar amb suavitat i eficàcia una mala noticia.
Conscients d’aquesta mancança,
http://www.elperiodico.cat/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAT&idnoticia_PK=543805&idseccio_PK=1021
Aurora
En una conferència de l’Agencia Internacional per l’Investigació del Càncer, el director general de l’OMS, va concloure “ dient que els factors externs – hàbits quotidians i mediambient- tenen una influencia del 80 per 100 sobre els càncers”.
De fet , a mida que avancen les investigacions sabem més sobre com prevenir i combatre aquesta dolença; podem posar per exemple la pràctica eradicació del càncer d’estómac en els països industrialitzats en un període temps relativament curt, degut a la millora en la cadena del fred dels alimets congelats, i a la reducció de nitrats i de sal en la conservació alimentaria.
En l’àmbit de la biologia i la medicina, sabem que hi ha substàncies tòxiques, en el nostre entorn, responsables de la aparició en l'organisme de les primeres cèl·lules defectuoses i de la seva posterior transformació en tumor agressiu- aquest procés té el nom de “carcinogènesis”-.
És essencial aprendre a buscar formes de protecció contra les toxines que estimulen el creixement dels tumors , tant si estem sans com malalts.
Ja en l’antiguitat- des de Hipocrates fins a a Ayurveda- la desintoxicaciò era un concepte fonamental. Avui és absolutament necessari.
Aurora
Tot organisme viu té la capacitat natural de reparar els seus teixits desprès d’una lesió. En els animals, i per tant també en l’home, el mecanisme bàsic de reparació és l’inflamació. Aquest procés és absolutament essencial, però si una lesió no remet en un temps prudencial alerta, ja què, podria tratar-se d'un “Cavall de Troya”, i què en el seu interior tinguéssim amagat l’enemic-.
El doctor Rudolf Virchow va ser un gran metge alemany i el pare de la patologia actual -patologia és la ciència què estudia les relacions entre les malalties i els processos que afecten els teixits-.
En 1863 el doctor Rudolf va observar coincidències en un grup de pacients què havien patit de forma continuada una irritació o frec. Just allà on l'inflamació no remetia, apareixia un càncer. Per exemple: en ferides permanents produïdes per les sabates, nafres persistents per l’ús d’eines sense protecció, cremades per l’acció solar o química, etc...
Observant els tumors cancerosos al microscopi va adonar-se que al voltant de les lesions hi havia una gran quantitat de glòbuls blancs i va arribar a la convicció de què el càncer era un intent fallit de l’organisme per reparar una ferida. Ningú va prendre seriosament aquesta conclusió, fins al 1986- més de 120 anys després - en que el doctor Harold Dvrak, professor de patologia en
Ara sabem què, aproximadament, un càncer de cada sis està relacionat amb una inflamació crònica.
La relació entre els processos inflamatoris crònics i el càncer s’evidencia en casos com ara el càncer de coll d’úter, que es produeix a rel d’una infecció crònica pel papilomavirus. Y el mateix passa amb el càncer de còlon que es troba en persones que pateixen irritació intestinal. El càncer d’estomac es relaciona amb l’infecció produïda per la bactèria Helicobacter pylorí, la mateixa que provoca úlceres. El càncer de fetge té a veure amb l’infecció per hepatitis B o C ; el de pulmó amb l'inflamació provocada per la quantitat d’additius tòxics del fum de la cigarreta, etc...
Alerta doncs a les ferides què no es curen i les inflamacions cròniques !
Trobareu més informació a les webs següents: http://revistasdesalud.es/7555/la-extrema-peligros-de-la-inflamacion-cronica
http://www.accesomedia.com/display_release.html?id=23922
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/spanish/news/fullstory_65426.html
Aurora
En la natura, quan, per exemple, una família de primats es troba en una situació de perill, se’ls dispara l’ansietat i un impuls instintiu els fa agrupar i s’abracen. Rés d’això no allunya el perill però si els calma la sensació d’angoixa i els fa més forts.
A Mish, una pacient recuperada de càncer de mama, li van preguntar què era el que a ella li havia ajudat més en la seva dura convalescència, i ella va contestar:.../...” Al principio de mi enfermedad mi marido me regaló una tarjeta, que yo prendí con chinchetas en el tablón de corcho de delante de mi mesa, en la oficina. La leía con asiduidad; decía:”Abre esta tarjeta y acercártela. Ahora abrázala fuerte”.
Dentro mi marido había escrito:” Lo eres todo para mí, mi alegría al despertar (!hasta los días que no hacemos el amor!) , la sexy, cálida y sonriente mujer de mis sueños, que me viene a ver a media mañana, mi invitada fantasma a la hora de comer, mi ansia creciente a media tarde, mi sosegante alegría cuando te veo al volver a casa, mi descompresor de gimnasio, mi pinche de cocina, mi compañera de juegos, mi amante , mi todo”.
La tarjeta decía a continuación:” Todo va a salir bien y yo estaré ahí, a tu lado siempre. Te quiero”.
El siempre estuvo junto a mí a lo largo de todo el proceso. Su tarjeta significo mucho para mí .../...ja que me lo preguntais...Mish
Font: del llibre Anti-cancer -editorial Espasa- del Dr.David Servan-Scheiber- pag.90)
És fonamental reforçar lligams entre família i pacients.
Aurora
Quan em van diagnosticar càncer el mon se’m va quedar a les fosques, irònica, la mort em va somriure ... però jo enamorada de la vida vaig apretar a corre en direcció contrària. A hores d’ara encara no m’ha enxampat ... i sé que em busca.
Aurora
L’ objectiu de “luz de aurora “ es encoratjar en la lluita contra el càncer.
El diagnòstic d’un càncer es tot un “shock” que cadascú viu d’una manera molt personal. El cos i la ment reaccionen de formes diferents segons cada pacient, - perquè sobrepassa la nostre capacitat d’assimilació -.
El que és important es que cada persona activi els seus propis recursos.
Aquest bloc arrenca amb entusiasme i conscient de que a estones serà difícil animar al personal i salvar els obstacles. Però això encara el fa més engrescador. Aprendrem tots plegats a créixer davant les dificultats. El càncer és una malaltia , un problema personal, familiar i social. Altera la nostre vida, la nostre família i engega a noris tots els nostres projectes professionals. L’objectiu és buscar estratègies per tal a afrontar la situació i això o podrem aconseguir propiciant la concentració dels esforços de tots els implicats.
Aurora
Certament, el diagnòstic d’una dolença oncològica és d’un impacte brutal però, de ben segur arribarà un dia en què tenir la malaltia deixarà de ser un malson!
Mentrestant, treballarem plegats en un projecte comú: LA VIDA.
Des de "luz de aurora” , impulsarem les ganes de viure, farem recerca d’informació útil, compartirem els projectes de futur i sorprendrem als equips mèdics, perquè estem convençuts de què allà on no arribi la ciència arribarà la força dels somnis i les ganes de viure.
“Mientras estés vivo, siéntete vivo
No dejes que se oxide el hierro que hay en ti.
Haz que en vez de lástima, te tengan respeto.
Cuando no puedas correr, trota.
Cuando no puedas trotar, camina.
Cuando no puedas caminar, usa el bastón.
Pero nunca te detengas.”
Teresa de Calcuta
En la ciutat de Sabadell (Barcelona) arrenca amb moltes ganes i entusiasme “EL FAR” , una associació què està fent una gran labor d’ajuda i suport a persones afectades de càncer .
http://somelfar.blogspot.com/
TERÀPIES HORMONALS PER
Milloren les tècniques de detecció i els investigadors descobreixen nous tractaments “que apunten directament a la diana de la cèl·lula cancerosa reduint la toxicitat dels tractaments - segons explica Pere Gascón Cap del server d’oncologia Mèdica de l’Hospital Clínic de Barcelona i continua dient que :”mai havíem avançat tant en el coneixement del càncer com ara”
Aurora
“[.../...] Sólo cuatro meses de terapia hormonal podrían retrasar ocho años el avance del cáncer
MARÍA VALERIO
MADRID.- Los beneficios de la terapia hormonal para el tratamiento del cáncer de próstata son bien conocidos; sin embargo, una nueva investigación ha demostrado que sólo cuatro meses de hormonas justo antes de la cirugía podrían retrasar el avance de los tumores de próstata hasta ocho años.
Los resultados de este trabajo, que se han publicado en las páginas de la revista 'The Journal of Clinical Oncology', han demostrado que este tratamiento hormonal, administrado antes de extirpar el tumor y en combinación con radioterapia, puede ser altamente eficaz en el control de la enfermedad. […/...] “
http://www.elmundo.es/elmundosalud/2008/01/04/oncologia/1199463210.html
“(…) Cada paciente es un mundo, cada tumor de mama es distinto así como la evolución en cada persona varia.”(…)
(…)El tiempo pasa y la investigación médica avanza. En los últimos años ha aumentado de forma vertiginosa la esperanza de vida de las mujeres que padecen cáncer de mama y han surgido nuevos tratamientos más eficaces e individualizados.
El doctor César Rodríguez, oncólogo del Hospital Clínico Universitario de Salamanca, explica que hoy podemos hablar del tratamiento del cáncer de mama de forma optimista por tres circunstancias básicas: el diagnóstico precoz, el trabajo coordinado de diferentes especialistas y el papel de los nuevos tratamientos que son más eficaces e individualizados.
Hay un estudio que aporta novedades ya que un grupo de fármacos disminuyen la recaída en las pacientes después de una cirugía. (…)
Font: http://www.vivirmejor.es/es/oncologia-medica/noticia/v/150/categoria/8/actualidad/javier-cortes-02958.html
Que tal si comencem amb una bona noticia?
Aurora
http://www.elmundo.es/elmundosalud/2008/01/18/oncologia/1200649380.html